Joannes Versteegen

Ouders: Joannes Versteegen en Hendrina Kampers
Geboorte: 5 oktober 1805, Stokkum – Bergh – Montferland – Gelderland
Doop: 20 oktober 1805, Zeddam – Bergh – Montferland – Gelderland
Huwelijk: 2 maart 1829, Bergh – Montferland – Gelderland
Huwelijkspartner: Johanna Wilhelmina Schrijver
Overlijden: 10 januari 1903, Stokkum – Bergh – Montferland – Gelderland

 

Geboorte


Joannes wordt geboren op 5 oktober 1805 in Stokkum en wordt in Wijchen gedoopt op 20 oktober van dat jaar als zoon van Joannes Versteegen en Hendrina Campus.
Joannes is het derde kind van Joannes en Hendrina. Hij heeft één oudere broer en twee jongere broers, idem voor zijn zussen, Catharina is de oudste zus en hij heeft nog twee jongere zusjes. Waarschijnlijk overlijden zijn ouder broer en oudere zus al op jonge leeftijd, want daar zijn geen huwelijksaktes van te vinden.

Inschrijving van de doop in het doopboek van de Rooms katholieke Kerkgemeente Wijchen

 

Huwelijk

Joannes trouwt op 2 maart 1829, hij is dan 23 jaar oud,  met de 3 jaar jaar jongere Johanna Wilhelmina Schrijver. Johanna wordt op 28 oktober 1808 in Lobith gedoopt als dochter van Georgeus Schrijver of Schrieber en Dorothea Pauwels. Het echtpaar krijgt 4 dochters en 4 zonen.  Vier van hun kinderen, Johanna, Jacobus, Hendrina en Maria sterven op kleuterleeftijd.  Dat was op zich niet ongewoon, want de kindersterfte was hoog in die tijd.

Dochter Johanna wordt nog geen half jaar na het huwelijksfeest geboren.

Johanna overlijdt net in de 20ste eeuw op 5 april 1900. Ze wordt 92 jaar oud en overleeft Joannes 39 jaar.

Kinderen

Voornamen Geboortedatum Geboorteplaats
Johanna 31 augustus 1829 ‘s-Gravenwaard – Rijnwaarden – Gelderland
Johannes 24 oktober 1831 Herwen en Aerdt – Rijnwaarden – Gelderland
Hendrikus 29 december 1834 Bergh – Montferland – Gelderland
 Jacobus 25 augustus 1837 Stokkum – Bergh – Gelderland
Theodora 1 januari 1844 Stokkum – Bergh – Gelderland
Wilhelmus 9 augustus 1846 Stokkum – Bergh – Gelderland
Hendrina 2 december 1849 Stokkum – Bergh – Gelderland
Maria 6 januari 1854 Stokkum – Bergh – Gelderland

 

Nationale Militie

1829-uittreksel-nationale-militie-johannes-versteegen-1

Van de Gelderse Militieregisters is niet veel bewaard gebleven, maar soms is er informatie terug te vinden in de huwelijkse bijlagen. Zo ook bij Joannes.

We zien dat hij in 1824 niet is ingeloot, want er staat: “hetwelk tot heden niet opgeroepen zijnde, hem tot geene dienst heeft verpligt”.

Ook is interessant dat er het nodige over het uiterlijk van hem genoteerd staat op het document.

* Hij is 1 el en 580 strepen lang (1 meter 58)
* Hij heeft een ovaal gezicht met een spitse neus, smal voorhoofd en ronde kin
* Blauwe ogen
* Blond haar en blonde wenkbrauwen

El en streep

Een el is een oude lengtemaat en bedroeg (althans in Nederland) circa 69,4 cm. De maat werd lokaal, in ieder belangrijk handelscentrum, vastgesteld, waardoor de maat van plaats tot plaats kon variëren.
Bij de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1820 werd de el gelijk gesteld aan een meter.
In de periode 1820-1870 was een el gelijk aan 10 palmen (decimeter) of 100 duimen (centimeter) of 1000 strepen (millimeter).
Met de Wet van 7 april 1869 werden oude benamingen afgeschaft en vervangen door de tegenwoordige maten zoals meter en centimeter. Joannes is dus 1 meter 58 lang

Werk

Dagloner

Schilderij van Georg WolfJoannes wordt in de meeste aktes aangeduid als dagloner. Een dagloner is een arbeider die per dag werd betaald en die met name in de land- en tuinbouw werkte. Er staat op sommige aktes vermeld dat hij ook voor zichzelf boert. Dat komt overeen met het feit dat hij bij overlijden bouwland nalaat.
De dagloner had geen vaste betrekking en verdiende daardoor niet als er geen werk voorhanden was. Toch was hij met zijn gezin vaak afhankelijk van één boerderij, waarbij hij op loopafstand woonde.  Waarschijnlijk is dat de reden voor het gezin om een aantal malen te verhuizen. In 1829 trouwt het echtpaar in Bergh, we nemen aan dat ze daar of althans daar in de buurt wonen. Nog geen zes maanden later, bij de geboorte van de oudste dochter, woont het echtpaar waarschijnlijk in Rijnwaarden want Johanna wordt in ‘s-Gravenwaard gedoopt. Zoon Johannes wordt in 1831 ook in Rijnwaarden gedoopt, maar nu in de plaats Herwen en Aerdt. In 1834 wordt zoon Hendrikus in Berg gedoopt, vanaf 1837 zien we dat alle jongere kinderen in Stokkum gedoopt worden, het echtpaar heeft er ook een huis en Joannes overlijdt in 1861 ook in Stokkum. Op zijn overlijdensakte zien we dat hij het beroep van dagloner dan nog uitoefent.

Overlijden

Joannes overlijdt op 56 jarige leeftijd op 2 mei 1861. Hij laat een huis en bouwgrond na. Dit is vastgelegd in een memorie van successie. Het betreft de kadastrale nummers 600 (huis) en 601 (grond) in sectie F (Stokkum). Die nummers zijn vastgelegd op een kaart van 1832 (zie onderstaand). Het huis en de grond liggen in het omcirkelde gebied net boven het punt waar de twee wegen samenkomen. De weg links is de huidige Lengelseweg. Het huis zal ongeveer ter hoogte van het huidige huis nummer 75 gelegen hebben.

1832 - Kadastrale kaart van Stokkum - 600 en 601Onderstaand een detail van de bovenstaande kaart waarop de nummers 600 en 601 te zien zijn. Rechts een foto van een oud huisje in Zeddam. Mogelijk zag het huis van Jan er ook zo uit. We zullen het nooit weten. De huizen die nu op de plek lijken te staan zijn van rond 1900. Het is niet heel waarschijnlijk dat er nog een foto bewaard is gebleven van de huizen die daar voor die tijd stonden.

Het huis en erf van Jan beslaan 56 ellen, dus 56 vierkante meter.
Het bouwland is 40 roeden en 14 ellen groot. Dus 40 are en 14 vierkante meter groot. Dat is in totaal 4014 vierkante meter.

Memorie van Successie

Memorie van Successie


Klik hier om de volledige en leesbare versie te zien.


Bij aanklikken opent een nieuwe pagina.

 

Bronnen: Gelders Archief, Wikipedia, schilderij van Georg Wolf, Nationale Militie

 

Terug naar het schema