Het werk van Jelle Arjens Timmenga


Jelle Arjens zet het bedrijf van zijn vader voort. Lange tijd werkt hij met vader Arjen samen, maar net voor diens overlijden in mei 1858 neemt hij de zaak over, hij is dan 43 jaar oud.

18610329-aanbesteding-pastoriehuisAl vanaf 1860 zien we zijn naam veelvuldig verschijnen als er aanbestedingen gedaan worden. Inlichtingen over die aanbestedingen kunnen ingewonnen worden bij J.A. Timmenga staat er. We moeten ons afvragen wat de rol is geweest van Jelle en vader Arjen voor hem. Vermoedelijk hebben ze of bij het ontwerpen van de panden, of bij het maken van het bestek een grote rol gespeeld. Ze zullen toch niet voor niets de geijkte personen geweest zijn om inlichtingen te verstrekken. In 1861 plaatst de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente in Oosterend een aanbesteding voor het bouwen van een pastorie.

 

1861 Pastorie in Oosterend

pastorie-oosterendDe pastorie in Oosterend is gebouwd in 1861 door timmerman Hendrik Wouda. Volgens de gedenksteen is dat gebeurd onder toezicht van Pieter Jans Jaarsma en Jelle Arjens Timmenga. Heden ten dage staat het gebouw op de lijst van rijksmonumenten. Er wordt vermoed dat de architect J. Swart uit Arum is vanwege de gelijkenis met een andere pastorie, maar blijkbaar is er geen documentatie bewaard gebleven waaruit met zekerheid op te maken is wie de ontwerper is.

 

 

 

1873-Kerk in Hidaard

18610329-aanbesteding-pastoriehuisIn december 1872 verschijnt er bericht in de Leeuwarder Courant van een aanbesteding door de heren kerkvoogden van de hervormde Gemeente in Hidaard. De kerk aldaar moet worden afgebroken en men wil op dezelfde plaats een nieuwe kerk op laten bouwen. Inlichtingen over de aanbesteding kunnen worden ingewonnen bij J.A. Timmenga. Er zijn al bouwtekeningen en bestekken.
We weten dat Jelle deze kerk gebouwd heeft en dat hij aangemerkt staat als architect, hij moet dus degene zijn die de bouwtekeningen en bestekken gemaakt heeft. Dat geeft op zich ook informatie over alle aanbestedingen waarbij er ook inlichtingen verstrekt worden door Jelle en overigens voorheen ook door vader Arjen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het daar ook om panden die ontworpen zijn door Jelle, op zijn minst in een aantal gevallen. We zien ook dat hij van een aantal aanbestedingen de bouw op zich neemt. Dat valt op te maken uit advertenties voor personeel (metselaars- en timmerknechten) die hij plaatst.

1873-advertentie-knechten-kerkIn 1873, in januari, verschijnen er een aantal personeelsadvertenties in de Leeuwarder Courant. Er wordt gevraagd om 5 à 6 timmer- en metselaarsknechten. Dit moet haast wel voor het bouwen van de kerk geweest zijn. Of eigenlijk in eerste instantie voor het slopen er van.

1873-sep-afbraak-kerkDie sloop is voor september 1873 afgerond, want in een bescheiden advertentie in de krant wordt aangekondigd dat de sloopmaterialen van de kerk zullen worden verkocht.

In hetzelfde jaar wordt ook de bouw afgerond en de kerk in gebruik genomen. Nog een leuk detail is dat er iets meer dan 60 jaar laten, in 1935 een orgel wordt geplaatst door Bakker & Timmenga, het bedrijf van zoon Arjen.

De kerk staat heden ten dage nog fier en bepaalt het gezicht van het dorp.

 

kerk-hidaard-kerkhof-1 kerk-hidaard-afstand

1878 – Doktershuis Oosterend

doktershuis-garageHoewel we op de pagina over het leven van Jelle en Geertje hebben kunnen lezen dat de dokter, Lolle de Vries, niet helemaal tevreden was over het huis dat Jelle voor hem gebouwd had, kan niemand ontkennen dat het een statig en mooi pand is, een dorpsarts waardig. Overigens woonde de betreffende arts er 20 jaar lang en trok zijn zoon, Petrus, die zijn praktijk overnam er vervolgens ook in. Die laatste gebruikte het koetshuis dat naast het huis gebouwd is en dat nu als garage gebruikt wordt.
Het verhaal gaat dat dat dokter de Vries in Zwitserland het idee kreeg om in Easterein een huis te bouwen naar het model als hij daar veel zag. Vandaar dat het zo’n groot gebouw is geworden.

Hoe groot het gebouw is geworden, is goed te zien op de foto’s van het exterieur van het huis en vooral ook het interieur. Klik hier om de foto’s te zien.

 

Bronnen en Foto’s: Leeuwarder Courant, rijksmonumenten.nl, straatkaart.nl, “Chirurgijnen en Doktoren in de Gemeente Littenseradiel” door Hans Fluitman; funda.nl

 

Naar menu Selius
Jelle Arjens Timmenga