Johann Peter Hetzel

Bedburg-Hau

Ouders: Johann Hilgert Hetzel en Anna Christina Eisenhauer
Doop: 25 april 1774, Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Huwelijk: ca. 1800, Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Huwelijkspartner: Catharina Elisabeth Göhl
Overlijden: 16 september 1827, Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland

 

Geboorte

BoerderijJohann Peter (roepnaam waarschijnlijk Peter) wordt geboren in april 1774 in Pfalzdorf. Hij is de derde generatie Hetzel die in de streek woont. Zijn grootvader is degene die de familie in Pruissen gebracht heeft. Zijn vader is degene die het familiebedrijf opgericht heeft en zijn moeder degene die het zal voortzetten, want helaas voor Peter overlijdt zijn vader al als hij pas 2 jaar oud is. Hij is de benjamin van het gezin en heeft één drie jaar oudere broer en vier oudere zussen wier naam allemaal begint met Anna. De oudste, Anna Christina, is 15 jaar ouder dan Peter.

Peter groeit dus op in een boerengezin dat wordt bestierd door vrouwen. Hij zal wel veel met broer Isaac omgegaan zijn. Isaac is als oudste zoon ongetwijfeld bestemd om het bedrijf over te nemen en zal dat ook gedaan hebben. Ook Peter wordt landbouwer. Mogelijk komt de boerderij en de grond van zijn vrouw.

Huwelijk

Kinderen op boerderijAls Peter 26 jaar oud is, trouwt hij met de negen jaar oudere Catharina Elisabeth Göhl. Catharina heeft dan al een huwelijk achter de rug en brengt maar liefst zeven kinderen in het nieuwe huwelijk. Op zich lijkt dit niet zo gunstig voor Peter en we willen natuurlijk graag denken dat er sprake is van echte liefde. Maar wat misschien ook meegeholpen heeft is het bezit van de jonge weduwe. We weten het niet.

In ieder geval zal het bezit op haar overgegaan zijn, hoewel ze in die tijd nog wel een voogd gehad moet hebben. Als vrouw had je geen eigen zeggenschap. Dat zal verklaren waarom ze zo snel mogelijk in het huwelijk treedt met Peter. Het zal ook moeilijk geweest zijn om in haar eentje met jonge kinderen een boerderij te runnen.

Catharina Elisabeth Göhl

Catharina wordt gedoopt op 4 mei 1765 in Horn dat in de Hondsrug in Rijnland Palts ligt. Haar ouders zijn Johann Michael Göhl en Maria Catharina Müller of Hoffmann. De Göhl familie is dus later geëmigreerd naar Pfalzdorf dan de Hetzels. Omdat de laatste migranten rond die periode in Pfalzdorf aankwamen (daarna was alle land vergeven) zal Catharina er wel opgegroeid zijn. Ook haar ouders zullen zich waarschijnlijk toegelegd hebben op de landbouw.

Horn Hondsrug

Ze trouwt op 5 juni 1786 in Pfalzdorf met de vijf jaar oudere Johann Christoph Johann. Ze is dan 21. Haar echtgenoot overlijdt op 12 februari 1800. Ze blijft als weduwe van 35 jaar oud achter met zeven kinderen.

Ze overlijdt zeven jaar na haar tweede echtgenoot Peter Hetzel op 17 november 1834 in Pfalzdorf. Ze is 69 jaar oud geworden en heeft uiteindelijk 10 kinderen gebaard.

Kinderen uit het eerste huwelijk van Catharina

Voornamen Doopdatum Geboorteplaats
Catharina Elisabeth 18 mei 1787 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Carl Philipp 18 april 1789 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Maria Margaretha 22 oktober 1791 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Eva Catharina 14 november 1793 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Johann Heinrich 4 december 1796 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Jacob 11 juli 1799 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Anna Elisabeth 11 juli 1799 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland

Kindersterfte is niet ongewoon en ook niet alle kinderen van Catharina uit het eerste huwelijk bereiken de volwassen leeftijd. Van een aantal weten we niet wanneer ze overlijden, maar waarschijnlijk niet als kind. Van Johann Heinrich weten we dan hij overlijdt in 1807 als hij 10 jaar oud is. Anna Elisabeth overlijdt als ze 2 jaar oud is in 1801 net na het tweede huwelijk van Catharina.

Kinderen van Peter en Catharina

Voornamen Doopdatum Geboorteplaats
Izaak 11 december 1801 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Anna Elisabeth 2 november 1804 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Christoph 1 oktober 1807 Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland

kinderenHelaas overlijden Izaak en Anna Elisabeth op jonge leeftijd en vlak achter elkaar. Izaak wordt 8 jaar oud en overlijdt op 17 oktober 1810, Anna Elisabeth wordt 5 jaar oud als zij nog geen maand na haar broertje op 9 november 1810 overlijdt. Het is een droevig einde van 1810 voor het gezin. Peter heeft nu slechts één eigen kind over.

Overlijden

Net als zijn vader wordt Peter niet heel oud. Hij overlijdt op 53-jarige leeftijd op 16 september 1827 in Pfalzdorf. Zijn enige kind, Christoph is dan 20 jaar oud.

Bronnen en foto’s: Wikipedia, Verhohlen Genealogie Niederrhein, Lorentz Scharl – schilderij boerderij, Galerie Jacobsa, horn-hunsrueck.de

 

Menu stamreeks Hetzel