Voorwoord tentoonstelling KNS 1915

Willem_de_Zwart_-_Rijtuigen_met_wachtende_koetsiers

1914-voorblad catalogus

In 1915 wordt er een tentoonstelling gehouden met verloting ten behoeve van het Koninklijk Nationaal Steuncomité.

Heinrich Hetzel is één van de gulle gevers. We weten dat hij in ieder geval een werk van W. de Zwart schenkt. Dat zien we onderstaand. Gezien de omvang van zijn collectie, die zich bij een veiling 9 jaar later openbaart, heeft hij misschien meer werken geschonken. Er staan vele werken in de catalogus waar geen naam bijstaat.

Er wordt een catalogus uitgebracht voor de tentoonstelling van 76 pagina’s. Op 60 daarvan worden de namen van de vele kunstwerken die geschonken zijn opgesomd. Heinrich schenkt een werk van Willem de Zwart. Zie onderstaand meer hierover.1915-Gift kunstwerken

Schilder Willem de Zwart

Wilhelmus Henricus Petrus Johannes de Zwart geboren in Den Haag in 1862, overleden ook in Den Haag, slechts een paar weken na Heinrich, op 11 december 1931.

Hij studeerde van 1876 tot 1880 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij woonde en werkte in Den Haag tot 1894. In 1883 verbleef hij tijdelijk in Parijs. Tot 1896 woonde hij in Soest, tot 1898 in Hilversum, tot 1900 in Laren, van 1900 tot 1905 in Amsterdam en tot 1917 in Veur. In 1917 keerde hij terug naar Den Haag.

Het werk van Willem de Zwart vertoont een breed scala aan onderwerpen: landschappen, stadsgezichten, portretten en stillevens, weergegeven in een naturalistisch-impressionistische stijl.
Het werk dat Heinrich in 1915 aanbiedt is volgens de catalogus crayon rood. Rood krijt dus. Dat kan er uitgezien hebben als de tekeningen rechts, die ook van de hand van Willem de Zwart zijn.

Hij viel op binnen de Haagse School door zijn uitbundig kleurgebruik. Zijn werk toont verwantschap met het op mens en stad gerichte Amsterdams Impressionisme. In de keuze van zijn onderwerpen behoorde Willem de Zwart tot de Haagse School, in zijn stijl en kleurgebruik tot de Amsterdamse impressionisten. Hij wordt dan ook wel de ‘Haagse Breitner’ genoemd.

De Zwart werkte drie jaar voor de Plateelbakkerij Rozenburg. Hij was ook lid van de Nederlandsche Etsclub, Arti et Amicitiae en Pulchri Studio (Heinrich was hier ook lid van). Hij ontving verschillende onderscheidingen op internationale en nationale tentoonstellingen.

De catalogus bevat uiteraard een voorwoord. Hierin wordt meer geschreven wordt over de tentoonstellingen het doel ervan. Zie onderstaand.

 

1915 - Voorwoord tentoonstelling

 

Menu stamreeks Hetzel
Heinrich Robert Hetzel