Schepen waarmee de familie Wilhelm Hetzel reist

Oud Batavia - Benedenstad

Wilhelm Heinrich Hetzel heeft in 1923, direct nadat hij gepromoveerd is, bij de gouvernementsbedrijven in Nederlands Indië een baan gevonden als mijningenieur. Samen met zijn kersverse echtgenote vertrekt hij richting Batavia. Het gezin breidt zich uit en na zes jaar, begin 1930, is er tijd om de thuisblijvers weer te zien en te genieten van acht maanden verlof. Van die acht maanden blijft ongeveer een half jaar verblijf in Nederland over. De reis duurt ongeveer 1 maand.

Ook een tweede verlof is Wilhelm gegund en in 1937 vertrekt het gezin weer richting de Lage Landen, om na een verblijf van een half jaar weer terug te keren naar Nederlands Indië. Het is dan twee jaar voor de Tweede Wereldoorlog en het zal het laatste verblijf van Wilhelm in Nederland geweest zijn.

Oud Batavia - Benedenstad - 1Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië en vervolgens, tot de onafhankelijkheid van Indonesië, de hoofdstad van Nederlands-Indië. Sindsdien is de stad onder de naam Jakarta de hoofdstad van Indonesië. De stad ligt aan de noordkust van Java, aan een goed beschutte baai, in een vlakke en op sommige plaatsen moerassige omgeving, doorsneden door kanalen en rivieren.

Batavia bestond uit een oude stad in het laagste en ongezondste gedeelte en een nieuwe stad, iets hoger gelegen, in moderne stijl. Het was gouverneur-generaal Herman Willem Daendels die aan het begin van de 19e eeuw het initiatief nam tot de uitbreiding.

Ten tijde van de VOC telde Batavia 30.000 tot 50.000 inwoners. In de tweede helft van de 19e eeuw groeide Batavia uit tot een stad van ruim 800.000 inwoners. Aan het eind van de Nederlandse koloniale periode werd het aantal van 1 miljoen inwoners bereikt. In 1905 telde de stad 9.000 Europeanen, inclusief de met hen juridisch gelijkgestelde “Indo-Europeanen”.

In de kranten worden de passagierslijsten vermeld, dus we weten met welke schepen de familie reisde. Onderstaand foto-albums met foto’s die zoveel mogelijk uit de jaren zijn waarin de familie gereisd heeft. Dit om een beeld te geven hoe het leven was op een reis die toch zo’n beetje een volle maand duurde.

21 oktober 1923 – Van Rotterdam naar Batavia

Stoomschip Tjerimai

Tjerimai bij de kadeEen dag na het huwelijk, op 20 oktober 1923, gaat het echtpaar met het stoomschip Tjerimai van Rotterdam naar Batavia. Onderstaand meer foto’s van dit schip, klik ze aan om te vergroten.

4 maart 1930 – Van Batavia naar Amsterdam

m.s. Christiaan Huygens

ms Christiaan Huygens1

De familie gaat voor acht maanden naar Nederland. Na zes dienstjaren is dit verlof aan Wilhelm toegekend.

13 januari 1931 – Van Amsterdam naar Batavia

m.s. Marnix van St. Aldegonde

ms Marnix

Op 13 januari 1931 verlaat het gezin Hetzel Nederland en vaart af vanaf Amsterdam richting Batavia. Op de passagierslijst van de m.s. Marnix van St. Aldegonde staat Fam. dr. ir. W.H. Hetzel.

De foto’s zijn van rond 1931.

19 juni 1937 – Van Batavia naar Amsterdam

m.s. Christiaan Huygens

ms Christiaan Huygens4
Het is weer tijd voor een verlof van acht maanden. Het gezin Hetzel vertrekt op 19 juni 1937 met een voor hen bekend schip de m.s. Christian Huijgens. Zie de foto’s bovenstaand.

12 januari 1938 – Van Rotterdam naar Batavia

m.s. Sibajak

ms Sibajak

Op 12 januari 1938 vertrekt Wilhelm voor de laatste keer uit Nederland. Dit keer met de m.s. Sibajak van de Lloyd maatschappij.

 

Bronnen en foto’s: Delpher, Haagsche Courant, Wikipedia, Maritiem Digitaal, Tropenmuseum, Koninklijke Rotterdamse Lloyd museum, ssmaritime.com

 

Menu stamreeks Hetzel
Wilhelm Heinrich Hetzel