We zien het in de kranten staan, ook bij sommige van de rouwadvertenties, Heinrich heeft de regering geadviseerd.
Daarom is het interessant om te kijken of hij in die hoedanigheid in de Handelingen van de Tweede Kamer voorkomt en dat is twee keer het geval. Ook wordt hij in een aanhangsel genoemd waarin de minister een kamervraag beantwoordt.
Onderstaand de delen van de handelingen waarin hij voorkomt en wat meer informatie over de regering van de betreffende tijd en over hoofdpersonen.
Ook wordt hij gevraagd voor de Tarwecommissie die in 1931 opgericht wordt naar aanleiding van de nieuwe Tarwewet die van op 1 juli in werking zal treden in dat jaar.
Oh ja, en dan zijn er nog de versnaperingen.
8 maart 1917 – Minister Posthuma in discussie met de Kamer over graanprijzen en graankwaliteit
Het is een lange en heftige discussie die minister Posthuma heeft met de kamer. Hij wordt geïnterrumpeerd met name door de heer Duijs en die heeft kritische vragen en betrapt de minister op wat onwaarheden. Een van de tegenargumenten van de minister is dat hij toch experts heeft ingeschakeld die prima kunnen beoordelen of de kwaliteit van het meel voldoende is en dus de geleverde merken acceptabel. Een van die experts is Heinrich en die wordt bij naam en functie genoemd.
Link naar pagina 1 van de Handelingen van 8 maart 1917 |
Kabinet-Cort van der Linden (1913-1918)
Het liberale extraparlementaire kabinet-Cort van der Linden loodst Nederland door de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en brengt de belangrijke Grondwetsherziening van 1917 tot stand. Hierdoor worden de kiesrecht- en schoolstrijd beëindigd. Het meerderheidsstelsel (districtenstelsel) wordt vervangen door de evenredige vertegenwoordiging.
De dreigende oorlogssituatie door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakt op 1 augustus 1914 mobilisatie van het leger noodzakelijk. Het kabinet neemt maatregelen om het economische leven zoveel mogelijk overeind te houden en voert verder distributie van allerlei producten in, waaronder ook de distributie van brood. De blokkade van geallieerden en de oorlogvoering ter zee levert namelijk steeds grotere problemen op bij de invoer van goederen en daarmee bij de voedsel- en brandstofvoorziening.
Het kabinet bestaat uit negen liberale en vrijzinnig-democratische ministers. Zij zijn voor het merendeel echter geen vooraanstaande politici. Minister-president Cort van der Linden is niet aangesloten bij een politieke partij. Om te benadrukken dat er geen band is met parlementaire fracties, verklaart Cort van der Linden dat zijn kabinet wil regeren overeenkomstig de ‘volkswil’. Het kabinet treedt op 29 augustus 1913 aan en wordt op 4 juli 1918 demissionair. Op 9 september 1918 treedt het opvolgende kabinet-Ruijs de Beerenbrouck I aan.
31 januari 1918 Kamervraag over de samenstelling van de commissien, belast met de uitvoering der Distributiewet
Heinrich is betrokken bij de uitvoering van de Distributiewet van 1916 uit hoofde van zijn lidmaatschap van de Broodcommissie. We hebben kunnen zien dat hij in 1917 door minister Posthuma al genoemd is als adviseur. Op januari 1918 zien we welke leden de broodcommissie heeft en wordt er een Kamervraag gesteld over de samenstelling van de diverse commissies die belast zijn met de uitvoering van deze nieuwe wet.
Link naar het aanhangsel tot het verslag van de Handelingen der Tweede Kamer van 31 januari 1918 |
![]() |
Distributiewet 1916
|
14 maart 1918 – Minister Posthuma over beschuiten op de bon en verlaging van de meelprijzen
Beschuiten mogen alleen via bons (bonnen) verkocht worden en dat is ten nadele van de beschuitbakkers. De commissie waar Heinrich deel van uitmaakt wordt genoemd en Heinrich wordt bij naam genoemd. Er wordt nog extra op gewezen dat alle vertegenwoordigers van de commissie uit de maalderij- en bakkerswereld komen.
Link naar pagina 1 van de Handelingen van 14 maart 1918 |
1931 – Tarwecommissie
Heinrich wordt begin april 1931 gevraagd om plaats te nemen in de Tarwecommissie. Deze adviserende commissie wordt opgericht in het kader van de nieuwe Tarwewet die op 1 juli in dat jaar in werking treedt. Kranten in het hele land berichten over deze commissie, zo ook het Volk op 2 april, zie het artikel links. Heinrich bevindt zich in goed gezelschap. Een van de andere leden is Verkade uit Zaandam, één van de telgen uit het ‘koekjesgeslacht’.
Uit de kranten kunnen we opmaken dat er conferenties gehouden worden en ook op 27 mei is er een bijeenkomst van de commissie die zich ook bezig houdt met de voorbereiding van de wet en deel uitmaakt van de voorbereidingscommissie.
Op 11 juni verschijnt het bericht dat hij eervol ontslagen is uit de commissie. Diverse kranten plaatsen dit bericht waaronder het Nieuwsblad van het Noorden. Er staat niet bij wat de reden is van zijn ontslag, maar Heinrich overlijdt 4 maanden later en wellicht voelde hij zich al niet in staat om naast het directeurschap dit er nog bij te doen. Misschien is er geen relatie, we zullen het waarschijnlijk nooit weten.
Gebakjes
De Oude Vette Hen levert gebakjes aan de Tweede Kamer. Dit is te lezen in nota bene een Brabantse Krant (Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche courant) op kerstavond 1921.
Nu is het heel goed mogelijk dat de Oude Vette Hen sinds jaar en dag al leverde aan de Tweede Kamer, maar het kan ook heel goed zijn dat Heinrich er contacten heeft opgedaan en de heren Kamerleden er van overtuigd heeft om vooral te genieten van gebak uit zijn fabriek.
Het gebak dat toen voorhanden was, is nu veelal ook heel bekend. Zo had je de Harde Weenerdeeg gebakjes, waar bij nog de mokkaversie van kennen en de versie met banketbakkersroom en fruit.
Tompoucen bestonden al driekwart eeuw en natuurlijk is appelgebak al eeuwen oud. Wat er dan ook geleverd is aan de Tweede Kamer, het was goed genoeg voor de ‘Haagsche chique’ die de Oude Vette Hen in de Oude Molstraat frequenteerde, het zal ongetwijfeld ook uitermate in de smaak gevallen zijn bij de Haagse politici.
Bronnen en foto’s: HP de Tijd, statengeneraaldigitaal.nl, Parlement en Politiek, Levensmiddelendistributie in Nederland 1914-1918 Hoe heel het economisch leven in een harnas van bepalingen was gekneld door L. Bückmann, |
Menu stamreeks Hetzel |
Heinrich Robert Hetzel |