Oude Vette Hen – Reclame

1913 - Oude Vette Hen op de Dagelijkse Groenmarkt zw

Advertenties

Er wordt uiteraard uitgebreid in de Haagsche Courant geadverteerd, maar ook in regionale en landelijke bladen verschijnt er zo nu en dan een advertentie, zie onderstaand. De advertentie in het Belgisch Dagblad (dat uitgegeven wordt in Den Haag in die tijd) uit 1915 zal zich gericht hebben op de vele Belgische vluchtelingen in Nederland gedurende de eerste Wereldoorlog.

18971019-Zierikzeesche Nieuwsbode - advertentie OVHZiekikzeesche Nieuwsbode – 1897 19151214-Belgisch Dagblad - uitgegeven in Den Haag - advertentie OVHBelgisch Dagblad – 1915

Reclamebord

Interessant bij het onderstaande reclamebord is dat alle drie de bakkerijen van de NV Vereenigde Bakkerijen er op genoemd worden; De Haagsche Broodfabriek, Simons en de Oude Vette Hen.

1930 - Reclame Oude Vette Hen

Ansichtkaart

1910 - Briefkaart Oude Vette Hen

Folder

De onderstaande folder is de vinden op de website van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed en zou uit 1932 zijn. Echter zien we in het Vaderland op 26 januari 1926 al een discussie over de 10% korting die men kreeg als men vaste klant werd, het divident. Zie het artikel onderstaand.

1932 - NV Vereenigde-Bakkerijen_folder
1932 - NV Vereenigde-Bakkerijen-schoorstenenVB1 1932 - NV Vereenigde-Bakkerijen-Toussaintkade
1932 NV - Vereenigde-Bakkerijen-Dameskroniek 1932 - NV Vereenigde-Bakkerijen-interieruVB
Deze folder werd vermoedelijke huis aan huis verspreid aan de bestaande klantenkring. Dat wordt duidelijk door de aanhef: “Mevrouw…” – in die tijd toch de belangrijkste afnemer van broden – “indien u zulks wenscht en U behoort tot onze Clientèle, dan geven wij u 10 pCt verbruikskorting…”. Door inzending van de briefkaart, die voorzien was van een scheurperforatie kon de korting worden verzilverd. Meer over deze korting valt te lezen in het krantenartikel onderstaand.
De Haagsche Dameskroniek wordt heel handig geciteerd. De Dameskroniek was een tijdschrift voor dames en meisjes uit de betere stand.
De voorpagina van de folder toont het logo van de bakkerij en een historische prent van de akkerbouw, dat kennelijk ook toen al, ver voor de ecologische golf, een bron van verkoopsucces vormde.

 

19260126-Dividend discussie - Het Vaderland

Sluitzegels

Sluitzegel-4  Sluitzegel3  Sluitzegel-2

Plaatjesboeken

Deze plaatjesboeken zijn gemaakt voor de Haagsche Broodfabriek. Het is niet duidelijk of ze nog steeds gebruikt worden na het samengaan met de Oude Vette Hen. Ze worden voor de volledigheid genoemd en ze zijn vrij aandoenlijk in vergelijk met de Verkade albums.

Holland & Zeeland, Theario’s eerste plaatjes album

Dun insteekalbum waarin slechts twee dubbele bladen geniet zijn. 4 bladen met 36 chromo’s om in te steken.
Prijs: 30 cent
Het eerste blad is aan de voorzijde blanco en op de achterzijde staan aanwijzingen voor het ruilen van de plaatjes en een overzicht van de producten waar de plaatjes bij verpakt werden.  De plaatjes zijn onderverdeeld in 6 series van 6. De series hebben echter geen betekenis.
De vrij grote plaatjes van circa 104 x 73 mm zijn eenvoudige ingekleurde tekeningen met een lijst eromheen. Onderin ieder plaatje staat de provincie of plaatsnaam . Onder het plaatje in het album is een omschrijving van het tafereel gedrukt. Vijftien plaatjes beelden klederdrachten van Holland en Zeeland uit tegen een achtergrond met een couleur locale, de overige zijn alleen vergezichten, zoals: Zeeland – Melkmeisje; Urk – Aan `t Strand; Axel – Visschersfamilie; Purmerend – `t Kanaal; Vlissingen – In de Duinen; etc.Theario - Visschersvrouwen Katwijk

Voor de kinderkamer, Theario’s Tweede Plaatjes Album

20 pagina’s met 120 chromo’s om in te steken.
Dit album heeft dezelfde soort omslag en bladen, maar is groter dan het eerste, groot kwartoformaat (24 x 32cm) en dikker. Op de binnenkant van de achterkaft staat een lijst van de 20 series, die heel uiteenlopende onderwerpen bevatten. In de band zijn vijf dubbele insteekbladen geniet, voor 6 plaatjes per bladzijde.
De plaatjes zijn van het kleinere in die tijd meer gebruikelijke automatenformaat, waardoor er erg veel open ruimte overblijft op de bladzijdes. Het zijn weer ingekleurde tekeningen, maar duidelijk professioneler dan in het eerste album. Voorbeelden van de series: Vossen, Don Quichotte, Verschillende schepen, Huisdieren, 12 maanden.
Voor de kinderkamer - Theario's tweede plaatjesalbum

Theario's tweede plaatjesalbum - vb
Bronnen en foto’s: ANPA – ARCHIEF VAN NEDERLANDSE PLAATJESALBUMS, Marktplaats, Stichting Haags Industrieel Erfgoed, Delpher, Het Vaderland

 

Menu stamreeks Hetzel
Heinrich Robert
Hetzel
Oude Vette
Hen