Stamreeks Hetzel inleiding

Hondsrug

Dit is het verhaal van een familie die zijn wortels heeft in het zuiden van Duitsland in het prachtige heuvelachtige gebied rond de stad Simmern in de Rhein-Hunsrück-Kreis in de deelstaat Rijnland Palts. De Hetzels maken daar deel uit van een protestantse gemeenschap en zijn daarmee in de minderheid. Van stamvader Franz, die rond 1570 geboren wordt, weten we niet of hij al een volgeling van Luther was, maar de latere generaties waren dat wel.

HeidelandDe nakomelingen van Franz leven lange tijd in de streek en zijn waarschijnlijk landbouwers die niet slecht boeren. Dat zal een reden geweest zijn om te blijven, maar gemakkelijk was het niet. Buiten dat de protestanten hun rechten verliezen en in een moeilijker positie belanden, wordt de streek geteisterd door langstrekkende legers en strenge winters. Net na 1740 echter besluit een deel van de protestantse gemeenschap dan ook de Hondsrug te verlaten om zich naar de nieuwe wereld, de V.S., te begeven. Waarschijnlijk hebben Johann Nicholaus Hetzel en zijn gezin dat ook in gedachten als ze richting het noorden en de Nederlandse grens trekken. Echter bepaalt het lot (en de Nederlandse overheid) anders en deze tak van de Hetzel familie vestigt zich min of meer noodgedwongen rond Pfalzdorf. Verwanten van hen lukt het wel om naar de V.S. af te reizen.

JavaIn Pfalzdorf lijken de Hetzels niet bij de pakken neer te zitten. Ze vormen een nieuwe gemeenschap met de oorspronkelijke streekgenoten en lijken succesvolle landbouwbedrijven te runnen. De stap naar Nederland wordt uiteindelijk gemaakt door Wilhelm Hetzel. Hij gaat niet in Nederland wonen maar trouwt wel een Nederlandse vrouw. Hun zoon Heinrich vertrekt aan het einde van de negentiende eeuw naar Den Haag en zet samen met familie een heel succesvol bedrijf op. Zo is het bijna drie eeuwen later toch nog gelukt om in Nederland terecht te komen.

De persoon van de laatste generatie in dit verhaal, Wilhelm Heinrich, trekt naar nog verdere oorden, naar Nederlands Indië. Van dat stukje van de wereld zal stamvader Franz heel weinig af geweten hebben en die zal nooit vermoed hebben dat zijn nageslacht daar ooit zou belanden.

Klik hier om naar het stamreeksschema te gaan en via het schema meer te lezen over deze familie van landbouwers, zakenlui en vooral doorzetters en goede ondernemers. Of ga rechtstreeks naar het menu.

Menu Stamreeks Hetzel
Stamreeksschema Hetzel