Voorouders van Johann Nicolaus Hetzel

Simmern-groot

Onderstaand de voorouders van Johann Nicolaus Hetzel. De reeks begint bij de stamvader Franz en eindigt met de vader van Johann Nicolaus, Friedrich. Hoewel de voorouders van Nikel, zoals Johann Nicolaus genoemd wordt, wel in verschillende dorpen opduiken, liggen die bijna allemaal in hetzelfde gebied namelijk de Rhein-Hunsrück-Kreis, veelal rondom de belangrijkste stad in het gebied Simmern-Hunsrück.

Er is weinig bekend over het wel en wee van de voorouders van Nikel zelf. Ze worden gevonden via kerkboeken. Ze zijn protestanten in een rooms gebied en behoren tot de Lutherse en Gereformeerde kerk. waarschijnlijk zijn het landbouwers. Des te meer is er bekend over hoe het de bewoners van de streek door de jaren heen vergaan is. Het was geen gemakkelijk gebied om in te leven en wel kunnen we inschatten hoe alle roerige tijden het leven van stamvader Franz en zijn nakomelingen beïnvloed moeten hebben.

Franz Hetzel

Stamvader Franz Hetzel komt waarschijnlijk uit Ellern of omstreken. Ellern ligt in de Rijnland Palts. Hij is degene die gekozen heeft voor het protestantse geloof. En dat in een streek die voornamelijk katholieken herbergde.

30jarigeoorlogAl in 1559 waren er edelen in de streek die het calvinistisch geloof aanhingen en in 1608 werd de Protestantse Unie opgericht. Het jaar erop werd de Katholieke Liga opgericht vanuit Beieren als tegenreactie. Dit luidde het begin in van de verschrikkelijke 30-jarige oorlog die ook in de Rijnland Palts hevig heeft gewoed. toen de rookwolken opgetrokken waren, bleek dat 30% van de bevolking slachtoffer was geworden van de oorlog.

Ondanks het feit dat het gezin Hetzel in de verkeerde streek zat, waren ze in staat zich te handhaven. Ze vormden enclaves met andere protestanten. Er waren er vele in Simmern gevestigd. Dat is in de tegenwoordige tijd de belangrijkste stad in de Hondsrug. Waarschijnlijk behoorde het gezin tot de gegoede laag. Niet tot de machthebbers of rijken, maar ze moeten welvarend genoeg geweest zijn om het te redden en het geloof van hun keuze te blijven aanhangen.

Ouders: Onbekend
Geboorte: ca. 1570
Huwelijk: ca. 1594
Huwelijkspartner: Catharina
Overlijden: ?

kellenbach
Op de foto zien we Kellerbach heden ten dage. Dit is echt een gehucht met maar een paar huizen.

Kinderen

Voornamen Geboortedatum Geboorteplaats
Matthes 1595 Kellerbach – Simmern-Hunsrück – Rijnland-Palts – Duitsland

Matthes Hetzel

Matthes Hetzel wordt geboren in Kellerbach, vlakbij Simmern, dat midden in de Rijnland Palts ligt. Het is een heuvelachtig landelijk gebied. Hij start zijn leven in tijd van oorlog. Als hij pas 13 jaar oud is breekt de 30-jarige oorlog uit. In een invasietijd zal hij ook zijn leven eindigen.

Lodewijk IVIn het jaar van zijn overlijden breekt de onrust los in het gebied. Lodewijk XIV van Frankrijk besloot in 1672 de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan te vallen. De Republiek lag overigens al onder vuur van Engeland en ook de bisdommen Münster en Keulen bemoeiden zich met de strijd. Dit laatste bracht Lodewijk XIV er toe om een route te nemen door Rijnland Palts en dat zorgde voor een invasie door het Franse leger onder leiding van Generaal Turenne. Matthes heeft dit waarschijnlijk nog net op zijn oude dag moeten meemaken. Hij bereikt wel de mooie leeftijd van 77 jaar oud.

Ouders: Franz Hetzel en Catharina
Geboorte: 1595, Kellerbach – Simmern-Hunsrück – Rijnland-Palts – Duitsland
Huwelijk: ca. 1620
Huwelijkspartner: Anna
Overlijden: 1672, Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland

Luchtfoto Murschbach
Op de luchtfoto is op de voorgrond Murschbach in 2015 te zien. Het dorp heeft nu net over de 300 inwoners en het is altijd een landelijk klein dorp geweest, ook in de tijd van Matthes.

Kinderen

Voornamen Geboortedatum Geboorteplaats
Hieronymous ca. 1622 Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland
Anton 24 augustus 1631 Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland

Hieronymous Hetzel

Anna Christina Maltz heeft de invasie van de Fransen ook meegemaakt in 1672. Van Hieronymous weten we dat niet zeker. Hij is al overleden als Anna overlijdt. Wie weet is hem de invasie fataal geworden. Er is niets over zijn overlijden te vinden. In ieder geval besluit het gezin om te blijven ondanks alle onrust in de streek.

Ouders: Matthes Hetzel en Anna
Geboorte: ca. 1622, Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland
Huwelijk: 8 mei 1650, Steeg – Mainz-Bingen – Rijnland-Palts – Duitsland
Huwelijkspartner: Anna Catharina Maltz (geboren ca. 1625 – overleden 1683)
Overlijden: voor 1683, Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland

Steeg
Het wijndorp Steeg ligt wat verder van Simmern dan de andere plaatsen die we in verband met de generaties Hetzel tegenkomen. Het is een wijndorp en dat is op de foto te zien. Anna Catharina komt uit Steeg en dat is de reden dat het huwelijk daar plaatsvindt.

Kinderen

Voornamen Doopdatum Doopplaats
Hanss Frantz 13 december 1650 Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland
Anna Catharina ca. 1655 Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland
Johann Nicolaus ca. 1655 Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland
Hans Peter ca. 1658 Murschbach – Rijnland-Palts – Duitsland
Friedrich ca. 1659 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Anna Catharina 1660 Altweidelbach – Rijnland-Palts – Duitsland

Friedrich Hetzel

Friedrich is 13 jaar oud als de legers van Lodewijk XIV door de Rijnland Palts walsen en een enorme schade achterlaten. Hij is 26 jaar oud als in 1985 het edict van Fontainebleau wordt uitgevaardigd. Dit was zeer nadelig voor de protestanten en dus ook voor Friedrich.

Edit van fontainbleauHet Edict van Fontainebleau werd op 18 oktober 1685 door Lodewijk XIV van Frankrijk uitgevaardigd. Het was een herroeping van het Edict van Nantes uit 1598, waarin de vrijheid van de hugenoten (Franse protestanten) was vergroot. Door het Edict van Fontainebleau werden de hugenoten deze rechten weer ontnomen.

Het werd allemaal nog vervelender toen Lodewijk de XIV besloot om het gebied waar Friedrich met zijn gezin woont tot de grond gelijk te maken en er een woestenij van de maken. Die opdracht werd hartgrondig uitgevoerd door zijn leger van 1688 tot 1697. Zo werd Simmern op 17 september 1689 door de Fransen belegerd en volledig afgebrand. Gelukkig woont het gezin Matthes Hetzel dan in Pleizenhausen, maar dat ligt maar zo’n 6 km van Simmern af. Ze zullen ongetwijfeld doodsangsten hebben uitgestaan.

SimmernNet na het platbranden van Simmern trouwt Hieronymous met Sophia. Het paar vestigt zich in Pleizenhausen en krijgt hun oudste zoon Johann Matthias in 1691. Er zullen nog vijf zoons volgen allemaal Johann genoemd. Johann Nicolaus, geboren in 1700, en zijn nakomelingen zijn degenen die we verder gaan volgen.

Net voordat Johann Nicolaus (roepnaam Nikel) ter wereld komt, wordt op 7 oktober 1699 Johann Nicolaus Melchior Eisenhauer geboren. Hij wordt later de schoonvader van de zoon van Nikel, Johann Hilgert. Bovendien stamt hij af van de oudst gevonden persoon met de naam Eisenhauer, Benedikt. Benedikt lijkt dus de stamvader te zijn van alle Eisenhauers. Johann Nicolaus Melchior is de kleinzoon van Benedict. Zijn vader heet Johann Paul Eisenhauer.

Ouders: Hieronymous Hetzel en Anna Catharina Maltz
Geboorte: ca. 1659, Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Huwelijk: ca 1690, Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Huwelijkspartner: Sophia Elisabetha (geboren ca. 1671 – overleden 8 november 1743 Pleizenhausen)
Overlijden: 4 april 1722, Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland

Pleizenhausen-1 Overstroming in de buurt van Pleizenhausen

Kinderen

Voornamen Doopdatum Doopplaats
Johann Matthias 1691 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Johann Christopher 29 september 1697 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Johann Nicolaus 10 oktober 1700 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Johann Jacob 3 mei 1703 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Johann Heinrich 7 februari 1706 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland
Johann Christoph 18 juni 1708 Pleizenhausen – Rijnland-Palts – Duitsland

Er overlijdt een kind in 1701. Er staat geen naam bij. Mogelijk is dit kind in de periode 1691 – 1697 geboren, of is het een doodgeboren kind. Johann Matthias kan het niet zijn, hij overlijdt na 1753. Mogelijk is het overleden kind Johann Christopher.

Bronnen en foto’s: Wikipedia

 

Menu stamreeks Hetzel