Holland Dutch Bakers


HOLLAND DUTCH BAKERS

Luchtfoto van de broodfabriek in Los Angeles. Links op de voorgrond de coffee-shop. Achter het restaurant op het plein met de geparkeerde auto’s de typische Amerikaanse ‘drive-in’.

Holland Dutch Bakers

Een klein winkeltje in 1915 opgestart, was in 1955 uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf met alleen al in Californië 300 winkels, vier grote restaurants ‘coffee-shops” en een enorme ‘drive-in’. Ook in Seattle stond een grote fabriek.

Samen met zijn zwager Lawrence Frank, die de financiële kant voor zijn rekening nam, heeft Theodore Joseph van de Kamp, met ieder een inleg van $100.- deze zaak opgezet. Theodore Joseph was de zoon van de in 1865 in Nijmegen (Grotestraat) geboren Theodorus Everardus Hendricus van de Kamp die in 1884 naar Milwaukee in Wisconsin emigreerde.

In 1953 stelde hij zich aan het hoofd van een speciaal comité en verzamelde daarmee enkele miljoenen guldens om na de watersnood in Zeeland de nood mee te helpen lenigen. Hiervoor werd hij door koningin Juliana koninklijk onderscheiden.


In 1959 werd Van de Kamp’s Frozen Food geïntroduceerd. In de loop der jaren breidde de bedrijven flink uit. Het ging ook verschillende malen in andere handen over. Rond 1990 waren er problemen met premieafdrachten aan sociale en pensioenfondsen en medio 1993 stond het bakkerscomplex te huur. Naar het schijnt is dit het einde van de Holland Dutch Bakeries.

Op de foto van de Kamp’s Frozen Seafood

Jos van de Kamp

Notitie van Hedwich: Deze Theodorus is verwant aan de andere van de Kamps in de stamreeks en ook aan Jos, maar wel een verre verwant. Klik hier om over die verwantschap te lezen.

Terug
Naar schema van de Kamp