Cholera


Zowel Jacobus van der Voort als zijn dochtertje Johanna overlijden in juli 1866. Hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van Cholera. In datzelfde jaar en het jaar er na vallen er in Nederland in totaal 21.000 slachtoffers te betreuren van deze verschrikkelijke ziekte.

Over cholera

Verloop van de ziekte

Cholera begint meestal met onduidelijke symptomen, waarna snel hevige aanvallen van diarree en overgeven volgen. Een choleralijder kan dan een kwart van het lichaamsvocht verliezen. Hierdoor verloopt de doorbloeding niet goed meer, waardoor de huid blauw wordt. De ogen vallen in, en handen en voeten worden koud.
Sommige patiënten herstellen na deze fase; velen overlijden echter. Vaak duurt dit proces drie tot vier dagen, maar soms overlijdt de patiënt al binnen een paar uur nadat hij de eerste verschijnselen vertoonde.

Besmetting

De cholera-bacterie verspreidt zich vooral via besmet drinkwater of water dat als waswater is gebruikt, maar ook wel door het drinken van melk, door het eten van bepaald voedsel, of van mens op mens. De bacterie ziet er onder de microscoop zo uit als geschilderd op bovenstaand model.

Maatregelen

Cholera kwam pas in 1832 voor het eerst voor in Nederland en zorgde direct voor een epidemie. Er volgde een tweede epidemie in 1848-1849, de laatste begon in het jaar van overlijden van de gezinsleden van der Voort en eindigde pas het jaar er op in 1867. Vooral tijdens de eerste twee epidemieën had de overheid geen idee wat er moest gebeuren. Er werd vaak weinig over gecommuniceerd om opstand te voorkomen en de theorie dat de ziekte niet besmettelijk zou zijn, kreeg gretig aanhang. Er werden dan ook nauwelijks maatregelen genomen. Zo wilde men in Nederland vanwege de handel, geen schepen vastleggen in de havens, waardoor de ziekte zich zo gemakkelijk over diverse landen kom verspreiden.
Tijdens de derde en laatste epidemie nam de regering een ander standpunt in en trof zij wel maatregelen. Langzamerhand ontstond toen namelijk het
vermoeden dat cholera zich via vervuild drinkwater verspreidde, en medici discussieerden over de vraag of cholera misschien toch besmettelijk was. Duidelijk werd dat er maatregelen genomen moesten worden zoals aanleg van riolering en goede voorzieningen voor drinkwater, al bleef het voor lokale overheden soms moeilijk om daarvoor financiële ondersteuning te krijgen.

In 2016

Cholera komt nog steeds voor. Op bovenstaande foto’s is het virus geschilderd op een model. De foto komt uit een reeks die in 2015 gemaakt is door kunstenaars uit Seoul in opdracht van het International Vaccine Institute om aandacht te vragen voor de vergeten ziektes. Vergeten in de westerse wereld. In derde wereldlanden waren de virussen nog steeds rond en maken veel slachtoffers. Er lopen jaarlijks 3 tot 5 miljoen mensen het risico om cholera te krijgen en ieder jaar weer zijn er 100.000 tot 130.000 slachtoffers. Kinderen onder de vijf jaar oud lopen het grootste risico. Vooral de landen rond de Sahara en in Zuid Azië worden getroffen. Dat hangt samen met een gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

Schema van de Kamp van der Voort
Pagina Jacobus Dirks van der Voort
menu
(afgeschermd)