Peter van de Kamp

Hoofdpersoon: Peter van de Kamp
Vader: Maes van de Kamp
Grootvader: Johann van de Kamp
Geboren: ca. 1650
Huwelijkspartner: Mechtildis Lumen
Overlijden: Januari 1729, Rindern, Kleef, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

 

Geboorte en jeugd

Peter wordt geboren rond 1650 als zoon van Maes van de Kamp, landbouwer. Vader Maes overlijdt in Griethausen op 24 maart 1692. Opa van de Kamp heet Johann en die is schepen in Griethausen en waarschijnlijk ook landbouwer, hij overlijdt voor 1665. De naam Maes of Maess is waarschijnlijk een afkorting van Matheus of Mattheis.

We weten niet of Peter geboren wordt in Griethausen, maar dat is wel waarschijnlijk. Hij zal misschien het bedrijf van zijn vader overgenomen hebben, maar volgens de regels van de vernoemingen van kinderen, zal hij waarschijnlijk een oudere broer gehad hebben, genoemd naar zijn grootvader Johan en die zal de eerste aanspraak gehad hebben op het familiebedrijf. Dat zal ook de reden zijn dat Peter verkast naar een dorp in de buurt.

We weten uit doopaktes van zijn jongste kinderen dat het gezin rond 1687 – 1690 in of bij Appeldorn bij Kalkar woonde. In 1691 wordt de tweeling, die dan geboren wordt, gedoopt in Hanselaer, een dorpje vlak in de buurt en nu net als Appledorn behorende tot Kalkar. Later wordt Peter schepen in Rindern, dus heeft hij zich daar gesetteld. We weten dat ook oudste zoon Gerhard daar gaat boeren.

Griethausen

Griethausen vond zijn oorsprong in de middeleeuwen als douanevestiging aan de scheepvaartverbinding met Nederland. Het oude vissersplaatsje verkreeg in 1373 stadsrechten. Op 25 maart 1735, dus zes jaar na het overlijden van Peter, brak er een stadsbrand uit in een van de huizen, die zich snel uitbreidde en binnen enkele uren het hele stadje plat legde. Alleen de Martinuskerk, een gedeelte van de pastorie en het nonnenklooster bleven gespaard. In 1798 telde het stadje weer 72 huizen.
1762 Griethausen
Appeldorn

Appeldorn is een dorp aan de Rijn in Duitsland. Het ligt in het zuidoosten van de gemeente Kalkar. Medio 2005 had Appeldorn 1.671 bewoners.
Nabij het natuurgebied ‘Boetzelaer Meer’, een oude Rijnarm, ligt Burg Boetzelaer, een uit de 13e eeuw stammende voormalige waterburcht.
1746 - Huys den Boetseler

 

 Griethausen  Appeldorn

Oude boerderijen bij Hanselaer

Griethausen heden ten dage. Op de achtergrond de Martinuskerk. Boerderijen bij Appeldorn en Hanselaer

 

Huwelijken en kinderen

Voor opa Johann en vader Maes geldt dat er niets bekend is over hun echtgenotes en ook niet over andere kinderen.

Peter is getrouwd met Mechtildis van Lumen. De naam Lumen komt vaker voor en wordt dan ook gespeld als Luemen of Luimen.

 

Kinderen van Peter en Mechtildis

Voornamen Doop/geboortedatum Doop/geboorteplaats
Gerhard 1673 Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Petrus ca. 1674 Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Nicolaus 1687 Appeldorn, Kalkar, Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Theodorus 1690 Appeldorn, Kalkar, Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Friedrich 27 december 1691 Hanselaer, Kalkar, Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Johannes 27 december 1691 Hanselaer, Kalkar, Noordrijn-Westfalen – Duitsland

FruitHet is een gezin dat in gezonde omstandigheden en in relatieve welvaart lijkt te leven. Peter is landbouwer en schepen van Rindern, weliswaar geen grote plaats, maar je moest wel enig aanzien hebben en geen armoedzaaier zijn om schepen te worden.
We weten niet of de bovenstaande lijst een complete lijst van kinderen is. Waarschijnlijk niet. Men zou toch nog een zoon genaamd Maes verwachten en ook een aantal dochters. In ieder geval bereiken de kinderen waar we vanaf weten prachtige leeftijden, zeker voor die tijd.

Peter zelf moet oud geweest zijn toe hij in januari 1729 overleed. Er van uitgaande dat hij rond 1650 geboren is, heeft hij een leeftijd van ver in de zeventig bereikt. Mechtildis komt eerder te overlijden, in 1718, zij zal rond de 65 jaar oud geworden zijn.

Zoon Gerhard wordt 66 jaar oud en overlijdt In Rindern op 30 maart 1739.
Petrus overlijdt op 75 jarige leeftijd in Hanselaer op 15 maart 1749.
Nicolaus bereikt ook een mooie leeftijd, hij wordt 73 jaar oud en overlijdt op 3 oktober 1760 in Appeldorn.
Theodorus overlijdt op 19 oktober 1756 in Appeldorn op 66 jarige leeftijd.
Zelfs de tweeling overleeft en wordt volwassen, Friedrich wordt 61 jaar oud (overleden op 21 augustus 1753 in Hanselaer), Johannes wordt 67 jaar oud (overleden op 7 mei 1759 in Appeldorn).

De naam van de Kamp

1732 Grieth“Onze geslachtsnaam Van de Kamp stamt uit het Kleefse Land aan de Niederrhein. Mijn familie(naam) gaat aanwijsbaar terug tot 1654. Dit betreft een eerste vermelding van Maes van de K(C)amp in Grieth bij Kalkar als peter bij een doop” Dit wordt vermeld op de website van het Meertens Instituut en het citaat komt van Jos van de Kamp uit Groesbeek.

Betekenis van de naam van de Kamp:
Wonend bij of eigenaar/pachter van De Kamp of een toponiem met -kamp als tweede lid, ivm. kamp < lat. campus, oorspronkelijk een ‘afgesloten omheind stuk land, dat niet tot het gemeenschappelijk grondbezit behoort’, met in vele streken de ontwikkeling tot een ‘stuk land dat door een met hout begroeid walletje is omgeven’.

Omdat de betekenis vrij algemeen is, komt de naam van de Kamp en alle mogelijke varianten in allerlei streken van het land voor. De dragers van de naam zijn dan ook zeker niet allemaal verwant. In 2007 zijn er ongeveer 5700 naamdragers van de Kamp.

  Notitie

De gegevens over vader Maes en grootvader Johann heb ik van anderen overgenomen. Over Peter en zijn gezin heb ik gegevens over kunnen nemen van transcripties, maar over zijn voorouders heb ik niets ‘met eigen ogen’ gezien. Vandaar dat in het stamreeksschema de vlakjes van Maes en Johan een iets andere kleur hebben. Ik ga er overigens van uit dat het wel klopt dat Maes en Johann voorouders zijn van Peter, vanwege de namen en de plaats waar ze wonen en omdat ik enkele van genealogie websites die verwijzen naar Maes en Johann ken en die op andere onderdelen juiste gegevens bleken te hebben. Ook wordt Maes genoemd bij het Meertens Instituut. Zie bovenstaand bij de oorsprong van de naam.

 

Bronnen en foto’s: Wikipedia, Genealogie Spaan; Rijksmuseum; Meertens Instituut

 

Schema van de Kamp van der Voort
menu
(afgeschermd)