Christoph Hetzel

Boerderij bij Pfaltzdorf

Ouders: Johann Peter Hetzel en Catharina Elisabeth Göhl
Geboorte: 1 oktober 1807, Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Huwelijk: 6 november 1828, Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Huwelijkspartner: Theodora Catharina Derksen
Overlijden: 14 november 1886, Pfalzdorf – Nederrijn – Noordrijn-Westfalen – Duitsland

Geboorte

Spelende kinderenChristoph is de benjamin van het gezin. Hij wordt gedoopt op 1 oktober 1807 in Pfalzdorf. Hij is de zoon van Peter Hetzel en Catharina Göhl. Moeder Catharina is al eerder getrouwd geweest en Christoph heeft dan ook een flink aantal halfbroers en halfzusters. De oudste halfzuster is 20 jaar ouder dan hij. Hij heeft één volle broer en één volle zus die beiden in 1810 overlijden. Christoph zal zich daar later weinig of niets van herinneren, hij is dan pas 3 jaar oud. Hij groeit dus in wezen op als enig kind van vader Peter en hij zal ook waarschijnlijk degene zijn die het bedrijf uiteindelijk overneemt. Dit is niet helemaal zeker want zijn half broers zullen ook mogelijk wat overgenomen hebben. Het vermoeden is dat op zijn minst een deel van de boerderij en de grond van zijn moederskant komt.

Huwelijk

PfalzdorfChristoph trouwt met Theodora Catharina Derksen, dochter van Abraham Derksen en Maria Catharina Speh. De feestelijke gebeurtenis vindt uiteraard plaats in Pfalzdorf. Uiteraard want net als Christoph is Theodora Catharina er geboren en getogen. Op de huwelijksdag, 6 november 1928, is het roerig weer. Het is een stormachtige novembermaand en de temperatuur zal niet veel hoger geweest zijn dan een graad of 7.

Theodora Catharina, die als roepnaam Catharina heeft, wordt geboren op 13 februari 1806 in Pfalzdorf. Ze is dus van dezelfde leeftijd als Christoph en de twee zullen vast dezelfde school bezocht hebben als kinderen en elkaar al van jongs af aan kennen. Pfalzdorf heeft nu zo’n krappe 7.000 inwoners, dat zullen er toen minder geweest zijn.

LouisendorfCatharina groeit op in een samengesteld gezin. Ze heeft één zusje en drie broers, maar één daarvan overlijdt op jonge leeftijd. Zij komt uit het tweede gezin van haar moeder, die uit haar eerste huwelijk twee dochters en twee zoons heeft. Deze kinderen zijn aanmerkelijk ouder dus Catharina zal maar korte tijd met haar oudste halfbroer en halfzus in huis gewoond hebben. Haar vader is landbouwer. Dat was in die omgeving het meest voorkomende beroep. Omdat hij als landbouwer wordt aangeduid en niet als arbeider, zal hij een eigen boerenbedrijf gehad hebben, net als de vader van Christoph en Christoph zelf.

Vader Derksen stamt o.a. af van de familie van Binsbergen (Bensbergen) die vooral net over de grens in de Achterhoek woont. Catharina heeft dus Nederlandse roots.

De moeder van Catharina, Maria Speh, stamt uit een familie die ook in 1741 van plan was om de overstap te maken naar de Verenigde Staten, maar is blijven hangen in Pfalzdorf. De oorspronkelijk naam is Speth of Speht.

Kinderen

Voornamen Geboortedatum Geboorteplaats
Jacob 20 september 1829 Louisendorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Catharina Elisabeth 23 oktober 1830 Louisendorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Wilhelm 28 mei 1832 Louisendorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Carl 9 februari 1834 Louisendorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Flora Dina Wilhelmina 28 oktober 1835 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Peter 8 juli 1837 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Maria Catharina 24 maart 1839 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Wilhelmina 20 januari 1841 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Helena 13 november 1842 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Jacob 17 oktober 1844 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Theresia 2 juni 1846 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland
Catharina Susanna 4 augustus 1848 Pfalzdorf – Noordrijn-Westfalen – Duitsland

 

Bronnen en foto’s: Wikipedia, Verhohlen Genealogie Niederrhein

 

Menu stamreeks Hetzel