Hubertus van der Meer

Hoofdpersoon: Hubertus van der Meer
Ouders: Roelandus van der Meer en Anna Noordover
Geboorte: 1 oktober 1808, Den Haag – Zuid-Holland
Huwelijk 1: 6 oktober 1834, Den Haag – Zuid-Holland
Huwelijkspartner 1: Anna Maria Morell
Huwelijk 2: 26 juli 1854, Den Haag – Zuid-Holland
Huwelijkspartner 2: Maria Louiza van der Sande
Overlijden 11 september 1857, Den Haag – Zuid-Holland

Geboorte

Hubertus wordt geboren in Den Haag als zoon van Roelandus van der Meer en Anna Noordover. Moeder Anna komt uit Wassenaar, vader Roelandus uit Den Haag. Hubertus, die vast in het dagelijks leven Hubert of Bert genoemd werd, wordt Rooms Katholiek gedoopt in Den Haag op 1 oktober 1808. Volgens de aktes zou hij ook op die dag geboren zijn, maar of dat correct is weten we niet.

Hij is de oudste zoon uit een gezin van 8.  Vader Roeland is turfdrager en dat beroep zal Hubertus later ook uitoefenen.  De straat waarin vader Roeland en moeder Anna wonen in 1823, is de Turfmarkt, ze wonen op nummer 2. Ook Hubertus heeft hier gewoond.  In 1837 wonen Roeland en Anna op de Houtmarkt 9, dat is praktisch aan de overkant van hun oude adres.

Klik hier om meer te zien over de Turfmarkt, Houtmarkt en omgeving.

Dienstplicht

1830-fuselier-der-infanterie1825-fuselierHij wordt opgeroepen, of te wel ingeloot, voor de Nationale Militie. Bij zijn huwelijk kunnen we dat zien in een document waarin toestemming wordt verleend aan het huwelijk door de Kolonel van de 17e Afdeling van de Infanterie. Zie de pagina over de Morells onder het hoofdstukje Anna Maria Morell.

Hij is fuselier. Op de afbeeldingen zien we hoe hij er uit gezien moet hebben. Een fuselier is een geweerschutter.

Kistjes

kistjesDe lage schoenen op de foto waren de eerste specifiek voor de infanterie gemaakte schoenen. Ze werden rond 1815 geïntroduceerd en dus heeft Hubertus ze ook gedragen.
De zool is met noppen beslagen, zoals de Romeinen dat ook al deden. Beide schoenen waren gelijk en konden dus zowel links als rechts worden gedragen. We kennen het woord kistjes voor schoenen van soldaten nu nog en dat komt van de vorm van deze schoenen af, ze waren nogal rechthoekig en werden daarom geassocieerd met doodskisten.
slobkousen-kort-blDe lage schoen werd gedragen in combinatie met slobkousen. Deze waren van donker laken of wit linnen. De slobkousen zorgden ervoor dat er geen vuil in de schoen kon komen en dat de drager te velde, zich ’comfortabel’ kon verplaatsen. Later werd de schacht van de schoen hoger en verdween de slobkous. Pas bij de invoering van het grijze veldtenue in 1912 werden beenwindsels (puttees) geïntroduceerd.
slobkousenBij lange afstandsmarsen werden de zolen om slijtage tegen te gaan ingesmeerd met teer, waarna men in een bak met gemalen schelpen ging staan. De extra laag die zodoende ontstond zorgde ervoor dat de schoenen wat langer meegingen.

Huwelijk

Hubertus trouwt met de twee jaar oudere Anna Maria Morell op 6 augustus 1834, hij is dan 26 jaar oud, zij is 28. Het huwelijk duurt slechts 15 jaar, omdat Anna Maria in 1949 op 43 jarige leeftijd overlijdt. Hij trouwt 5 jaar later met de 10 jaar jongere Maria Louisa van der Sande, een kinderbewaarster. Ook dat huwelijk mag niet lang duren. Na de geboorte van twee dochters, drie jaar na het huwelijk, overlijdt Hubertus op 45 jarige leeftijd. Zijn jonge weduwe, ze is dan pas 38, trouwt drie jaar later met de 12 jaar oudere muzikant Hendrik Oldersom.

 

18340806-huwelijk Hubertus van der Meer - Anna Maria Morell
Huwelijksakte van Hubertus en Anna Maria 6 augustus 1834

 

We zien dat Hubertus al bij zijn huwelijk turfdrager is en dat lijkt hij zijn verdere leven te blijven.

Kinderen

Kinderen van Hubertus en Anna Maria Morell

Voornamen Geboortedatum Geboorteplaats
Johanna Maria 7 maart 1836 Den Haag – Zuid-Holland
Engelina 5 juni 1838 Den Haag – Zuid-Holland
Maria 28 mei 1840 Den Haag – Zuid-Holland
Maria 4 juni 1841 Den Haag – Zuid-Holland
Theodora 22 oktober 1842 Den Haag – Zuid-Holland

 

Kinderen van Hubertus en Maria Louiza van der Sande

Voornamen Geboortedatum Geboorteplaats
Louise Maria 26 januari 1855 Den Haag – Zuid-Holland
Huberta Anna Engelina 5 juni 1856 Den Haag – Zuid-Holland

 

Beroep

TurfHubertus is turfdrager. Dat is te zien in de geboorteaktes van zijn kinderen. Het is een ambtelijke functie die in het Woordenboek der Nederlandsche taal als volgt wordt omschreven: Hij die van overheidswege is aangesteld om de in het schip gevulde turfmanden aan den wal te brengen; later meer alg.: turfsjouwer.

In 1865 zien we in de huwelijkse bijlagen dat dochter Theodora woont op de Ammunitiehaven, of misschien staat er kade. In ieder geval werd de Ammunitiehaven gebruikt en het was ook een plek waar de turf, over het water aangevoerd, uitgeladen werd. Veel turfdragers woonden dan ook rond de Ammunitiehaven. Mogelijk woonde Hubertus daar dus ook. Onderstaand een stuk uit een in 1843 uitgegeven boek. Het stuk start met een verhandeling over het Spui, de tweede alinea gaat over ‘de overzijde van het water’, dat was de Ammunitiehaven.

Physiologie van Den Haag - 1Physiologie van Den Haag - 2Physiologie van Den Haag - 3
Uit: Physiologie van Den Haag. Door een Hagenaar.
Geschreven door Frans Overberg. Geïllustreerd door H. F. C. ten Kate. Uitgegeven door K. Fuhri, 1843

In hetzelfde boek trekt de schrijver van leer tegen Gustaaf van Dommel, een studievriend (Leiden) die een kritische opmerking maakte over het deelnemen van de turfdragers aan optochten ten faveure van het Koningshuis , die, zo valt te lezen, daarvoor betaald werden. Dat laatste trekt de schrijver overigens niet in twijfel, hij vindt het volkomen te begrijpen dat de turfdragers er voor betaald kregen. Om het stuk te lezen klik deze link. Er wordt een nieuw scherm geopend. Er komen twee resultaten op het scherm. Kies pagina 11.

 

 

Bronnen en foto’s: Haags Gemeentearchief, hagemapa.home.xs4all.nl, araemaekers.wordpress, Physiologie van Den Haag – Frans Overberg, Het Nationaal Militair Museum

 

Naar stamreeksschema Jansen
Theodora
van der Meer
menu
(afgeschermd)