Theodorus van der Voort

Hoofdpersoon: Theodorus van der Voort
Ouders: Jacobus Dirks van der Voort en Willemina Verhaar
Geboorte: 1 oktober 1851, Roelofarendsveen, Alkemade – Zuid-Holland
Huwelijk: 2 juni 1875, Roelofarendsveen, Alkemade, Zuid-Holland
Huwelijkspartner: Elizabeth Witteman
Overlijden: 27 februari 1920, Roelofarendsveen, Alkemade – Zuid-Holland

 

Geboorte

Theodorus wordt geboren in Alkemade als zoon van Jacobus van der Voort en Willemina Verhaar. Hij is het oudste kind. Na hem volgt een zusje, daarna broertje Jacobus die twee jaar later overlijdt, daarna twee zusjes, een broertje Jacobus en als laatste, in 1867,  nog een broertje Jacobus, Theodorus is dan 15 jaar oud.

Waar speelde Theodorus mee?

In de tweede helft van de 19e eeuw zorgt de opkomende massaproductie voor een grote stroom van betaalbaar speelgoed. Waarschijnlijk is dat belangrijker geweest voor de broertjes en zusjes van Theodorus dan voor zichzelf. Spelen deed je in de tijd dat hij opgroeit, zeker als jongen, voornamelijk buiten. Bijvoorbeeld met priktollen. Er werd al getold vanaf de middeleeuwen. Het bleef eeuwenlang een populair spel en dat was het ook in de jeugd van Theodorus.

Een prachtig overzicht van jongensspelletjes vinden we in het boekje Jongensspelen, verhaaltjes voor de jeugd uit ca. 1860.  Klik hier voor de pagina over het boekje, met tekst en plaatjes.

In 1866, hij is dan 15, overlijdt eerst vader Johannes op 39 jarige leeftijd en dan zusje Johanna. Er zitten maar drie dagen tussen de beider overlijdensdata. Het is aannemelijk dat het overlijden ten gevolge van een ziekte is. Er heerste in de zomermaanden in Alkemade de Cholera, dus dat zal wel de doodsoorzaak geweest zijn.

Moeder Willemina is dan 39 jaar oud en trouwt 8 jaar later voor een tweede keer. Er zal dus in die 8 jaar veel op de schouders van Theodorus terechtgekomen zijn. Als oudste zoon zal hij de man in huis geweest zijn. Hij trouwt in 1875, één jaar na het tweede huwelijk van zijn moeder ongeveer gelijk met oudste zusje Maria. Een jaar later wordt er nog een halfzusje geboren, Anna Maria.

Geboorteakte. We zien dat Theodorus in Wijk B geboren is. De wijken waren eigenlijk de dorpen. Roelofarendsveen was wijk B.

 

Huwelijk

 

Theodorus trouwt op 2 juni 1875 in Roelofarendsveen met de één jaar jongere Elizabeth Witteman. Het is een mooie droge en warme dag, het wordt tegen de 25 graden en er staat een klein briesje. Koning Willem III regeert en zijn Koninkrijk der Nederlanden heeft ongeveer 4 miljoen inwoners.

 

 

 18750602-Trouwakte Theodorus
Huwelijksakte 
In de krant de Standaard valt op 2 juni 1875 te lezen dat de verschillende kiesverenigingen kandidaten stellen voor de Tweede Kamer Verkiezingen. De Anti Revolutionairen komen met aan aantal aansprekende namen.
spotprent van Abraham Kuyper
 1875 - kandidaten tweede kaer AR

Elizabeth Witteman

Alkemade aan het water
Roepnaam Bet
Bet wordt geboren in Alkemade op 9 mei 1852 als dochter van Pieter Witteman en Wilhelmina Vergunst. Ze is het vierde kind. Zus Gerritje is de oudste, ze is 8 bij de geboorte van Elizabeth, broer Cornelis is dan 6 jaar oud, broertje Theodorus is 4 en zusje Johanna is 2 jaar oud. De laatste overlijdt helaas ruim een jaar later.
Sien
In 1854 wordt er nog een zusje Johanna geboren en in 1856 nog een zusje dat Johanna heet. De oudste Johanna overlijdt als ze 22 jaar oud is, de jongste als ze pas 3 is. Er lijkt niet veel geluk te zitten in het dragen van de naam Johanna Witteman. Overigens is het opvallend dat er twee zusjes zijn met dezelfde naam die beiden nog leven. Dat kwam in die tijd wel voor, maar was niet heel gebruikelijk. Ze zullen beiden wel verschillende roepnamen gehad hebben.

Elizabeth overlijdt drie jaar na haar echtgenoot op 30 november 1923. Ze is 71 jaar oud geworden.

Kinderen

Voornamen Roepnaam Geboortedatum Geboorteplaats
Jacobus 5 juli 1876 Nieuwe Wetering, Alkemade – Zuid-Holland
Johanna Wilhelmina 27 mei 1879 Roelofarendsveen, Alkemade – Zuid-Holland
Petrus Piet 29 september 1881 Alkemade – Zuid-Holland
Antonius Nicolaas Ton 12 november 1883 Nieuwe Wetering, Alkemade – Zuid-Holland
NN* 27 mei 1885 Roelofarendsveen, Alkemade – Zuid-Holland
Wilhelmina Mantje 25 november 1886 Roelofarendsveen, Alkemade – Zuid-Holland
Maria Johanna Marijtje 5 september 1889 Alkemade – Zuid-Holland
Catharina Ka 19 maart 1892 Alkemade – Zuid-Holland
Johanna Geertruida 22 mei 1897 Alkemade – Zuid-Holland

* Doodgeboren meisje

Druk mei-maandje

Drie van de kinderen van Elizabeth en Theodorus trouwen in mei 1905. De eerste is Petrus, hij trouwt met Theodora Koek in Warmond op de derde van de maand, een woensdag. De volgende dag is er een dubbel huwelijk en trouwt Jacobus met Alida van der Voet en Johanna Wilhelmina met Johannes Theodorus Homan. Twee drukke dagen voor de familie van der Voort.

Overigens trouwt Antonius Nicolaas in 1911 met de schoonzus van broer Petrus, zusje van diens vrouw Theodora, Cornelia Koek.

Beroep

Theodorus is arbeider. Dat valt in alle aktes te lezen. Er staat geen indicatie bij over wat voor een arbeid hij dan verricht. Er is een aantal mogelijkheden. De meest waarschijnlijke is de tuinbouw. In Roelofarendsveen is een groot van de beroepsbevolking daarin werkzaam in de tijd van Theodorus. Veel van de verbouwde groente ging naar Amsterdam.

Een andere mogelijkheid is dat hij werkzaam was bij één van de groente-inmakerijen. Op de website Geschiedenis van Zuid-Holland van Erfgoedhuis Zuid-Holland staat een interessant artikel hierover. Dat artikel is overigens weer gebaseerd op door de Stichting Oud Alkemade gepubliceerde stukken. Lees hier het artikel.

 

 

Overlijden

Theodorus overlijdt op 27 februari 1920 in Roelofarendsveen. Hij is 68 jaar oud geworden.

 

Bronnen en foto’s: Website van der Voort, Wiewaswie,  http://home.zonnet.nl/oud.alkemade/pg-histalk.htm, Stichting Oud Alkemade, B. Volwater en zonen, Geschiedenis van Zuid-Holland van Erfgoedhuis Zuid-Holland, FamilySearch, Nationaal Archief
Schema van de Kamp van der Voort
menu
(afgeschermd)